Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، تخریب عرصه های طبیعی، حضور دامداران و سگ های گله ها در زیستگاه ها و تردد شکارچیان سبب شده تا امنیت زیستگاه ها گربه پالاس حتی در مناطق سخت گذر و کوهستانی هم با تهدید روبه رو باشد، زیستگاه این حیوان زیبا حتی در ارتفاعات و در نقاط سخت گذر هم از ناامنی های دست بشر در امان نمانده است. 

گربه پالاس یک گونه‌ وحشی از گربه سانان ایرانی و بومی آسیای میانه است این گونه زیبا اخیرا در ارتفاعات باباموسی در اطراف شهر بجنورد مشاهده شده است و دوستداران محیط زیست و طبیعت گردان از آن تصویر گرفته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشاهده این گربه پالاس در ارتفاعات اطراف بجنورد نشان از پویایی نسبی زیستگاه این گربه خجالتی و گوشه گیر دارد اما کارشناسان می گویند باید مراقبت ها و اقدامات ویژه برای حفظ آن انجام شود. 

اکنون زیستگاه این گونه وحشی، ناامن و پرمخاطره شده است، قطع درختان ارس به وسیله سوداگران، تردد شکارچیان و حضور گله های دام سبب شده تا این گربه دوستی داشتی و مرموز و ساکت حتی در بالاترین نقاط کوهستان ها در معرض تهدید باشد. 

گربه پالاس اولین بار در خراسان شمالی اولین بار در ارتفاعات سخت گذر در  عرصه های طبیعی اطراف سد شیرین دره شهرستان مانه و سملقان مشاهده و برای اولین بار در ایران مستندی از این حیوان تهیه شد.

بیشتر افراد گربه پالاس را با بچه پلنگ اشتباه می گیرند، چند سال گذشته، کارشناسان داره کل محیط زیست وقتی گزارش مشاهده بچه پلنگ را دریافت کردند به وجد آمده و به عرصه رفتند اما مشخص شد این حیوان گربه پالاس بوده است. 

در سال های ۹۵ تا ۹۷ یک گروه از مستندسازان با همکاری کارشناسان اداره کل حفاطت محیط زیست خراسان شمالی با حضور در زیستگاه گربه پالاس در اطراف روستای محمدآباد شهرستان مانه و سملقان با نصب دوربین تله ای از مادر و چهار توله اش تصویر برداری کردند. این اولین بار در کشور بود که گربه پالاس از نزدیک و در لانه طبیعی اش در تنه درخت ارس تصویر برداری شد.

طول سر و تنه گربه پالاس حدود ۶۰ سانتی متر و طول دم ۲۱ تا ۳۰ سانتی متر است.رنگ موهای بدن این گربه ها خاکستری روشن یا زرد تیره است که نوارهای عمودی در آن دارد. ویژگی متمایز گربه پالاس داشتن چشمان گرد و صورت بزرگ و موهای انبوه و بلنداست.

گربه‌های پالاس حدود ۱۱ سال عمر می‌کنند. زمان جفت گیری این گربه ها در زمستان است و دوره بارداری آن ۶۶ تا ۶۷ روز است. 

گربه پالاس نام خود را از روی نام محققی آلمانی گرفته که برای اولین بار در سال ۱۷۷۶ این پستانداران را شناسایی کرد، نام این محقق « پیترسایمون پالاس»  بود.

گربه پالاس، حیوان مرموز

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در این باره گفت: منزوی و مرموز بودن گربه پالاس سبب شده تا اطلاعات زیادی در زمینه زیست این حیوان در دست نباشد.

بهروز جعفری اظهار داشت: گربه پالاس گونه کمیاب و بر اساس قوانین شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست جزو گونه های در معرض خطر انقراض طبقه بندی شده است.

وی افزود: زیستگاه اصلی این حیوان در آسیای مرکزی است و در ایران بیشتر در شمال شرق  مشاهده است، این گونه تک زی است و متاسفانه اطلاعات دقیقی از تعداد آنان وجود ندارد، گربه پالاس عمدتا شبگرد است اما در طول روز هم مشاهده شده است.

وی خاطرنشان کرد: گربه پالاس بعضا با بچه پلنگ اشتباه گرفته می شود، البته دریافت گزارش از پرسه بچه پلنگ در روستای محمدآباد بود که در نهایت منجر به ساخت یک مستند از گربه پالاس شد.

تلاش پرسکوت برای بقا

جعفری درباره عوامل تهدید گربه‌های پالاس گفت: یکی از عوامل تهدید، تخریب زیستگاه ها و جزیره ای شدن آن است، عواملی چون چرای بی رویه دام، ساخت راه، تبدیل مراتع و جنگل ها به زمین های کشاورزی، افزایش جمعیت و خشکسالی ها  بر نابودی گونه های مرتعی و جنگلی تاثیر بسزایی داشته و بر جمعیت گونه های حیات وحش هم موثر است.

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اظهار داشت: از دیگر عوامل تهدید برای این گونه ارزشمند، شکار غیرمجاز این گربه توسط افراد سود جو و تهدید توسط سگ های گله است.

جعفری اظهار داشت: گربه‌ پالاس حیوان غیراجتماعی بوده و تنها زندگی می کند، قلمرو خاص خود دارد و بر حفظ قلمرو خود بسیار حساس است.

وی درباره حضور مستندسازان در استان و تصویربرداری از گربه پالاس گفت: دریافت گزارش مردمی از مشاهده بچه پلنگ در یکی از مناطق ما را به زیستگاه کشاند و مشخص شد که حیوانی که توسط روستاییان دیده شده، گربه پالاس بوده است و برای نخستین بار توانستیم لانه گربه را پیدا و از چهار توله و مادر تصویر برداری کنیم.

وی افزود: گربه پالاس بسیار منزوی، انسان گریز و البته باهوش است، رفتار ها و واکنش های این گربه سان در برابر حسگرهای دوربین تله ای و تغییر لانه و انتقال توله ها به مکان جدید هم نشان داد که این جانور در برابر ناامنی بسیار حساس است. 

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: امید می رود تا با برنامه ریزی مناسب بتوان به بقای این گونه زیبا و ارزشمند کمک کرد. 

براساس این گزارش، گربه پالاس براساس قوانین سازمان حفاظت محیط زیست در زمره گونه‌های درخطر انقراض است همچنین، در طبقه (NT) IUCN و پیوست کنوانسیون (CITES) قرار دارد. درحال حاضر اطلاعات جامعی از وضعیت این گونه در دست نیست، ولی حفاظت از محدوده‌های پراکنش آن ضروری است.

برچسب‌ها بجنورد سازمان حفاظت محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گربه سان خراسان شمالی گربه پالاس حیات وحش

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بجنورد سازمان حفاظت محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی بجنورد سازمان حفاظت محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گربه سان خراسان شمالی گربه پالاس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اولین بار گربه پالاس حیات وحش بچه پلنگ گربه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۶۸۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی ۵۰ خانه محیط زیست در خراسان جنوبی

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی از راه‌اندازی ۵۰ خانه محیط زیست در استان خبر داد و گفت: راه‌اندازی این خانه‌ها تجربه‌ای موفق و کارآمد در دولت سیزدهم و در کنار سازمان حفاظت محیط زیست در رسیدن به اهداف سازمان نقش بسزا و پر رنگی را ایفا می‌کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، اسدالله حاتمی با اعلام این خبر در جمع خبرنگاران اظهار داشت: محیط زیست در شرایط کنونی به یک موضوع پر چالش اجتماعی با ماهیت پیچیده و چند وجهی و دارای دامنه تاثیرات وسیع مبدل شده و مدیریت آن به مشارکت گسترده و همه جانبه همه اقشار و گروه‌های مختلف اجتماعی  و در نهایت به مردمی‌سازی محیط زیست نیاز دارد.  

وی افزود: قطعا بدون جلب مشارکت، همراهی و همدلی هدفمند و اثربخش مردمی، دولت‌ها امکان مدیریت مطلوب امور محیط زیستی را ندارند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی فراهم کردن بسترهای قانونی، حمایت‌های حقوقی، آموزش و توانمندسازی، تأمین حداقل امکانات کالبدی و سخت افزاری و ساماندهی فعالیتها  را از جمله الزامات اساسی برای جلب مشارکت مردم عنوان کرد و گفت: در این مسیر باید در عموم اقشار مختلف ایجاد انگیزه نمود و در یک کلام در جهت تقویت هویتهای محلی برای رسیدن به اهداف عالیه کوشید.  

وی، محیط زیست را با مفهوم محل حضور مردم به دنبال تحقق شعار متعالی، محیط زیست مردم پایه، هوشمندانه و فناورانه  عنوان کرد که می‌تواند با ایجاد فضایی فرهنگی و پرنشاط، موجبات حضور آگاهانه، داوطلبانه و موثر مردم در عرصه محیط زیست را فراهم کرده و به ایجاد زمینه مدیریت محلی حفاظت و بهسازی محیط زیست کمک کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار داشت: سازمان حفاظت محیط زیست برای تحقق و دستیابی به این اهداف، پیشنهاد راه‌اندازی خانه‌های محیط زیست در سراسر کشور را ارائه داد که خوشبختانه استان خراسان جنوبی به عنوان اولین استان، اقدام به راه‌اندازی این خانه در محل اداره کل حفاظت محیط زیست کرد.

حاتمی گفت: خوشبختانه با بهره‌گیری و تجمیع ظرفیت‌های فرهنگی ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها و شهرستان نظیر مراکز بازدید کنندگان، بخش نمایشگاهی موزه‌های تاریخ طبیعی، کتابخانه‌ها، مراکز تشکل‌های محیط زیست و همچنین  با حضور و مشارکت سایر دستگاه‌های اجرایی، آموزش و پرورش، شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و... این مراکز گسترش یافته و به تدریج با کنشگری شهروندان، تشکل‌ها، فعالان محیط زیست و به ویژه نیروهای تسهیلگر محلی تربیت شده، مدیریت اجرایی این خانه‌ها نیز به مردم واگذار شده و درحال فعالیت در حوزه  محیط زیست است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی زمینه فعالیت این خانه‌ها را آموزش و افزایش سطح دانش محیط زیستی عمومی، اجرای فعالیت‌های مشارکت محور، جلب مشارکت خیرین و ترویج فرهنگ وقف محیط زیستی، زمینه‌سازی، ترویج و ایجاد بستر مناسب برای توسعه کمی و کیفی تشکل‌های مردم نهاد محیط زیست و ترویج مسئولیت پذیری اجتماعی محیط زیست، تشکیل کمیته‌های تخصصی حسب موضوعات و چالش‌های محیط زیستی هر منطقه و بهره گیری از مشاوره و نظرات کارشناسی فعالان و صاحبنظران عرصه محیط زیست و... عنوان و اظهار امیدواری کرد با مشارکت فعال همه دغدغه‌مندان محیط زیستی در استان به رفع و یا کاهش چالش‌های زیست محیطی استان کمک کنیم.

وی بیان کرد: از ابتدای راه‌اندازی این طرح در کشور، خوشبختانه تاکنون 50 خانه محیط زیست در استان راه‌اندازی شده و علاقمندان و دغدغه‌مندان محیط زیست می‌توانند به مراجعه به این خانه‌ها ، علاوه بر دیدار با مسئولین و کارشناسان حوزه محیط زیست به  ارائه پیشنهادات، نظرات و راهکارهای خود در جهت حفاظت هرچه بهتر از محیط زیست بپردازند.

انتهای پیام/257/

دیگر خبرها

  • مشاهده یک خرس قهوه‌ای و ۲ توله اش در اقلید
  • خراسان شمالی میزبان فلامینگو‌های مهاجر
  • حفاظت از حیات وحش، رسالت همه ایرانی‌ها
  • مشاهده پلنگ در منطقه سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • افزون بر پنج هزار متر مربع از اراضی ملی در خلخال آزادسازی شد
  • تصاویری از گشت و گذار پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • راه اندازی ۵۰ خانه محیط زیست در خراسان جنوبی
  • آزادسازی پنج هزار متر مربع از اراضی ملی در خلخال
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد