Web Analytics Made Easy - Statcounter

یزد - ایرنا - رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهریز گفت: تاکنون 550 گونه گیاهی و جانوری در منطقه حفاظت شده کالمند ، بهادران در بخش مرکزی این شهرستان شناسایی شده است .

محمدرضا خدا رحمی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از این تعداد 450 گونه گیاهی از جمله بادام گوهی ، آویشن ، زرشک ، انغوزه ، لاله کوهی ، شقایق ، گون ، چوبک ، شیرین بیان ، انجیر و لاله کوهی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: مهتمرین گونه های جانوری منطقه شامل آهو ، کل و بز ، قوچ و میش کوهی ، زاغ بور ، بلبل خرما ، هوبره ، جبیر ، سهره خاکی و بزمجه بیابانی است.
این مسوول اظهار کرد: حفظ گونه های گیاهی و جانوری نادر منطقه به عنوان یک سرمایه مهم وظیفه ای همگانی است، امیدواریم مردم همچنان در کنار محیط بانان مسئولیت های خود را به خوبی ایفا کنند.
خدا رحمی تصریح کرد: بازدید علاقه مندان ، گردشگران ، دانش آموز و دانشجویان همه ساله با برنامه ریزی قبلی و هماهنگی از مناطق حفاظت شده مهریز برای آشنایی بیشتر و فرهنگ سازی در حفاظت از گونه ها انجام می شود.
منطقه کالمند بهادران در سال 1355 به دلیل تخم گذاری پرنده با ارزش و کمیاب هوبره و همچنین برخورداری از وضعیت اکولوژیکی مناسب جهت ادامه حیات گونه های ارزشمند جانوری و گیاهی مختلف از جمله آهو و زاغ بور به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد.
این منطقه از اول خرداد ماه سال 1370 با تصویب شورای عالی محیط زیست بصورت رسمی در زمره مناطق چهار گانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت و به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد.
این منطقه در حد فاصل 54 درجه و 20 دقیقه تا 55 درجه و 15 دقیقه طول جفرافیایی و 31 درجه و 5 دقیقه تا 31 درجه و 35 دقیقه عرض جفرافیایی قرار دارد.
کالمند در 20 کیلومتری شهر مهریز و 50 کیلومتری یزد مرکز استان و بهادران در 85 کیلومتری بزد قرار گرفته است.
وسعت این منطقه حدود 250 هزار هکتار برآورد شده که بیش از نیمی از مساحت آن را نقاط دشتی و مابقی را ارتفاعات صعب العبور، کوهپایه ها و تپه ماهور ها تشکیل داده است.
بلندترین نقطه منطقه در کوه مدوار با ارتفاع 3290 متر و پست ترین نقطه آن در کفه مهدی آباد 1400متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
میزان بارندگی در نقاط مختلف این مظقه متفاوت بوده و از حداقل 50 تا حداکثر 150 میلی متر در سال متغیر می باشد.
منابع آبی موجود در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران به دلیل وسعت زیاد و کویری بودن آن جوابگوی نیاز حیات وحش منطقه نیست .
سنگ آب های موجود در منطقه که در اثر انحلال آهکی به طور طبیعی تشکیل شده اند، از نظر ذخیره و ظرفیت نگهداری آب متفاوت و میزان آب آنها تحت تاثیر نزولات جوی بوده و در سال های اخیر کمبود بارشهای جوی موجب شده تا ذخیره آبی چشمه ها و سنگ آب های منطقه بسیار کم شود.
در این راستا اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد با حفر چند حلقه چاه، نصب چند عدد تلمبه بادی، تعمیر و مرمت سنگ آب ها و ایجاد مخازن آب متعدد زیرزمینی این امکان را فراهم آورده که حتی در ماه های گرم سال نیز گیاهان و جانوران وحشی منطقه با مشکل کم آبی مواجه نباشند.
کنترل مستمر منطقه حفاظت شده کالمند بهادران ، اعلام یک پنجم منطقه به عنوان محدوده امن و اجرای قانون تعلیف احشام موجب شده تا جوامع گیاهی منطقه مرکب از انواع فرم های رویشی اعم از یکساله علفی، چندساله علفی، بوته ها، درختان و درختچه ها که در گذشته سیر قهقرایی را طی می کرده اکنون از وفور نسبی برخوردار باشند.
در این مدت 115 گونه گیاهی در منطقه شناسایی شد که به عنوان نمونه می توان گون، اسفناج وحشی، تره تیزک، کاکوتی، فرفیون، گل گندم، شقایق کوهی، انغوزه، زنبق صحرایی، ملیکا، خارشتر، کلاه میرحسن، کاروانکش، افدرا، اسکنبیل، تاغ، قیچ، پرند، گز، گل کتانی، بابونه ای، شب بوی صحرایی، تلخک، اسفند ، علف شور، کلپوره، شیرینک، بادام کوهی، انجیر وحشی، کسور و بنه اشاره کرد .
منطقه حفاظت شده کالمند بهادران با توجه به وجود ارتفاعات، تپه ماهور ها و دشت ها زیستگاه و مامن مناسبی جهت زندگی انواع گونه های جانوری می باشد.
در ارتفاعات منطقه ، گله های متعدد کل و بز و قوج و میش مشاهده شده است و در قسمت های دشتی تعداد زیادی آهو که حدود 2هزار راس تخمین زده می شود نظر هر بیننده ای را به سوی خود جلب می کند.
درقسمت های شمال و شمال شرقی منطقه که از اقلیم خشک تری برخوردارند تعدادی جبیر زیست می نمایند.
همچنین جانورانی از قبیل یوزپلنگ، کاراکال، پلنگ، کفتار، روباه، گرگ، شغال و پرندگان ارزشمندی همچون زاغ بور، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره و خزندگانی مانند بزمچه و مار در منطقه زندگی می کند.
کمتر از نیم قرن پیش حدود دو سوم خاک کشور ایران زیستگاه گورخر ایران بود که بر اثر شکار بی رویه و تعارضات انسانی، وجود این گونه فقط منحصر به دو منطقه توران و بهرام گور شد.
درسال 1376 اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد طرح انتقال و رهاسازی گورخر ایران را در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران راه اندازی کرد که خوشبختانه این طرح با موفقیت روبرو و در حال حاضر تعداد زیادی گورخر در این منطقه زیست و با توجه به روند تکثیر پیش بینی می شود که در آینده نزدیک در مناطق مختلف استان رهاسازی شود.
نقاط دیدنی، چشم انداز ها و مناظر طبیعی این منطقه، وجود حیوانات با ارزش و حمایت شده ای چون آهو، جبیر و پرندگان نادر و کمیابی مانند زاغ بور و هوبره، با ارزش بن المللی بر اهمیت این اکوسیستم کویری افزوده است.
گیاهان و جانوران موجود در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران که به نحو مطلوبی خود را با شرایط سخت کویری تطابق داده اند می توانند به عنوان نمونه مورد مطالعه وتحقیق مراکز آموزشی و تحقیقاتی قرار گیرند.
ذکر این نکته ضروری است که علیرغم وجود تعداد زیادی از آبادی ها و چاه های کشاورزی در منطقه این مساله در روند حفاظت تاثیر منفی چندانی نداشته که این امر را بایستی مرهون همراهی و همدلی مردم و فرهنگ غنی و شناخت عمیق آنها نسبت به حفاظت از گونه های وحش دانست.
مرکز شهرستان 50 هزار نفری مهریز در 30 کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.
7541/ 2047/

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي محيط زيست حفاظت شده شهرستان مهريز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۱۰۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز عملیات سم‌پاشی شبانه درختان منطقه ۱۲ اصفهان

مدیر منطقه ۱۲ شهرداری اصفهان از سم‌پاشی شبانه درختان در این منطقه خبر داد و گفت: این عملیات با هدف پیشگیری از طغیان شته‌ها، کنترل آفات گیاهی، حذف آلاینده‌ها، بهبود شادابی و رشد درختان و حفاظت از محیط زیست در فضای سبز بوستان‌های اصلی و محلی، انهار، خیابان‌های اصلی و فرعی در حال انجام است.

علی‌اکبر رسالت در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: با توجه به لزوم سم‌پاشی درختان در فصل بهار، هر ساله در این فصل سم‌پاشی درختان و درختچه‌ها، با رعایت کامل اصول فنی و با استفاده از سموم دارای استانداردهای زیست‌محیطی به‌صورت شبانه توسط اکیپ فضای سبز در پارک‌ها و معابر اصلی سطح منطقه ۱۲ انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه از جمله آفات فصل بهار می‌توان به «شته‌ها» اشاره کرد که موجب چسبنده شدن برگ درختان می‌شود، افزود: آفت‌های دیگر پسیل، زیتون و برگ‌خوارها هستند که علاوه بر تغذیه از شیره گیاهی درختان، موجب تغییر شکل اندام‌ها و اختلال در امور فتوسنتز، خسارت به فضای سبز و خشکیدگی درختان می‌شوند.

مدیر منطقه ۱۲ شهرداری اصفهان از آغاز عملیات سم‌پاشی عمومی درختان و درختچه‌های سطح منطقه ازجمله زبان گنجشک، رز، شمشاد، نارون، توری، اقاقیا و زیتون خبر داد و گفت: در مرحله اول سم‌پاشی اختصاصی ۱۶۰ لیتر از انواع سموم در خصوص آفت شته، پسیله زبان گنجشک و سفیدک بر روی درختان و درختچه‌ها استفاده شد.

رسالت خاطرنشان کرد: به‌منظور صرفه‌جویی در میزان سم مصرفی، افزایش کیفیت و سرعت در عملیات سم‌پاشی عمومی درختان ۸۰ هزار لیتر سم با بهره‌گیری از دستگاه‌های پیشرفته در مسیرها استفاده می‌شود.

وی تصریح کرد: این عملیات با هدف پیشگیری از طغیان شته‌ها، کنترل آفات گیاهی، حذف آلاینده‌ها، بهبود شادابی و رشد درختان و حفاظت از محیط زیست در فضای سبز بوستان‌های اصلی و محلی، انهار، خیابان‌های اصلی و فرعی با ۷ میلیارد ریال اعتبار در حال انجام است.

مدیر منطقه ۱۲ شهرداری اصفهان با بیان اینکه دو اکیپ چهار نفره به مدت ۱۰ شب مشغول فعالیت هستند، گفت: از شهروندان درخواست داریم برای جلوگیری از مسمومیت‌های احتمالی، مراقبت‌های لازم را در نظر گیرند و با عوامل فضای سبز همکاری داشته باشند.

کد خبر 751483

دیگر خبرها

  • یک راس بره میش وحشی به اداره محیط زیست شهرستان شیروان تحویل شد
  • مشاهده پلنگ در روستای سلین کردستان + فیلم
  • مشاهده خرس قهوه‌ای و ۲ توله‌اش در اقلید + ویدئو
  • مشاهده یک خرس قهوه‌ای و ۲ توله‌اش در اقلید +فیلم
  • مشاهده یک خرس قهوه‌ای و ۲ توله اش در اقلید
  • شهرک صنعتی آبندانک نوشهر از محدوده محیط زیست خارج شد
  • عرصه مناسبی برای دفع پسماند در چهارمحال و بختیاری وجود ندارد
  • سازمان محیط زیست عزم خود را برای تحقق شعار سال جزم کرده است
  • آغاز عملیات سم‌پاشی شبانه درختان منطقه ۱۲ اصفهان
  • شکارچی کل وحشی در کامیاران به ۷۵۰ میلیون ریال جریمه شد